Recepti

Domov » Recepti

RECEPTI IZ JAGOD

JAGODNI SHAKE

Sestavine:

  • 250 g jagod
  • 1/2 litra mleka
  • 1 zavitek
  • vanilijevega sladkorja
  • 50 g sladkorja
  • sok treh limon
Postopek priprave:   Jagode (razen nekaj najlepših) pretlačimo in zmešamo v mešalniku z mlekom, vaniljinem sladkorjem, sladkorjem in limoninim sokom. Potem natočimo v kozarce in okrasimo s preostalimi jagodami, ki smo jih povaljali v sladkorju.

JAGODOV KOLAČ

Sestavine:

  • 350 g moke
  • 200 g masla
  • 70 g sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • maščoba

penasta masa:

  • 4 beljaki,
  • 150 g sladkorja,
  • 3/4 litra jagod
Postopek priprave:   Na deski pripravimo krhko testo, ki naj bo lepo gladko, ga razvaljamo in damo v pekač ter postavimo v pečico. Kolač spečemo tako, da postane lepo zlato rumen.
Penasto maso pripravimo tako, da beljake in sladkor stepemo v zelo trd sneg in previdno vmešamo jagode.
Potem po kolaču enakomerno razporedimo penasto maso, zmešano z jagodami in še enkrat spečemo kolač, dokler penasta masa ne postane lepo zlato rumena.

JAGODNA PENA

Sestavine:

  • 1 liter jagod in malin
  • 7 žlic sladkorja
  • 1 beljak
  • 1/2 litra sladke smetane
Postopek priprave:   Izberemo najlepše jagode, jih potresemo s sladkorjem in postavimo na hladno. Preostale jagode in maline pretlačimo in jih s sladkorjem, trdo stepenim snegom in sladko smetano stepemo, tako da nastane pena. To peno nadevamo v steklene kozarce in jih postavimo v predal za globoko zamrzovanje ali v hladno vodno kopel.
Pred serviranjem okrasimo s stepeno sladko smetano in posladkanimi jagodami ter postrežemo z biskvitnim pecivom.
Količina zadostuje za 4 osebe.

JAGODNA KREMA

Sestavine:

  • 500 g jagod
  • 250 g mascarpone
  • ali 150 g skute in
  • 100 g kisle smetane
  • 45 g sladkorja
  • 1 žlico limoninega soka
  • 3 žlice zdrobljenih
  • lešnikovih poljubčkov
Postopek priprave:   Dve tretjini očiščenih jagod pretlačimo in zmešamo s sladkorjem, limoninim sokom in mascarponejem (oziroma z gladko razmešano skuto in kislo smetano). Preostale jagode narežemo na četrtine. Smetanovo kremo damo v skodelice ali kozarce, potresemo s piškotnimi drobtinami in okrasimo z jagodami.

PUDING Z JAGODAMI

Sestavine:

  • 2 vanilijeva pudinga
  • 1 l mleka
  • 100 g sladkorja
  • 2 dcl sladke smetane
  • 20 g sladkorja v prahu
  • 500 g jagod
Postopek priprave:   V 2 dcl mleka zamešamo oba pudinga. Ostalo mleko sladkamo, pristavimo in ko zavre, med mešanjem prilivamo pudingov podmet. Ko se puding zgosti, ga odstavimo in malo ohladimo.
Zamešamo oprane, narezane jagode in puding porazdelimo v kompotne skledice ter do kraja ohladimo. Ohlajen puding okrasimo s stepeno sladko smetano in celimi jagodami.

PRINCESKINA JAGODNA KUPA

Sestavine:

  • 400 g jagod
  • 100 g sladkorja v prahu
  • sok polovice limone
  • 1/2 l sladke smetane
  • 20 g sladkorja
  • otroški piškoti ali biskvitne paličice za okras
Postopek priprave:   300 g jagod zmeljemo v mešalniku, dodamo sladkor, limonin sok in nato 3 dcl stepene sladke smetane. Ostale jagode narežemo, manjše na 4 dele, večje pa na 6 delov, ter jih zamešamo med zmlete jagode. Jagodovo peno porazdelimo po čašah, okrasimo z biskvitnimi paličicami ali piškoti, narezanimi jagodami in stepeno smetano.

JAGODOVA MARMELADA

Sestavine:

  • 2 kg jagod
  • 700 g sladkorja
  • malo limoninega soka
  • želin (želirni sladkor)
Postopek priprave:   Jagode pretlačimo, jim dodamo limonin sok in jih kuhamo toliko časa, dokler ne prenehajo izločati pen (približno 5 minut). Pene odstranjujemo in nato dodamo sladkor z želinom, malo kasneje pa še preostali sladkor. Želin je potreben, da se marmelada zgosti, saj jagode nimajo pektinske kisline. Na koncu kuhanja marmelado še dve minuti kuhamo na višji temperaturi (nad 90 stopinj). Vročo marmelado nadevamo v kozarce in zapremo, nato pa jih obrnemo in tako pustimo, da se ohladijo. Kozarčke hranimo v suhem in hladnem prostoru.

JAGODNI SIRUP

Sestavine:

  • 18 kg jagod
  • 8 kg sladkorja
  • sok 2 limon
Postopek priprave:   Jagode v sokovniku kuhamo toliko časa, da se iztoči vsa tekočina. Na 1 liter soka dodamo 440 g sladkorja, segrejemo na 90 stopinj in napolnimo v steklenice.

JAGODNA TORTA

Sestavine:

  • 70 g masla
  • 2 jajci
  • 150 g sladkorja
  • 20 g kakava
  • malo cimeta
  • limonina lupinica
  • 1 kavna žlica ruma
  • 200 g moke
  • 1/2 zavitka pecilnega praška
  • maščoba
  • moka
  • sladka smetana
  • 300 g jagod
Postopek priprave: Maslo dobro umešamo, dodamo jajci in sladkor in penasto umešamo. Potem primešamo kakav, dišavne dodatke in ob koncu še moko s pecilnim praškom. Maso damo v namaščen in pomokan model in jo spečemo pri zmerni temperaturi. Jagode zmešamo s stepeno in oslajeno smetano in lepo porazdelimo po hladni torti.

JAGODNA ROLADA

Sestavine:

  • 6 jajc
  • 3 žlice medu
  • 1 žlica ruma
  • 150 g enotne moke
  • 1/2 zavitka
  • pecilnega praška
  • 3/8 litra sladke
  • smetane, oz. malo manj kot pol litra
  • 250 g jagod
Postopek priprave: Rumenjake in med penasto umešamo, potem vmešamo enotno moko s pecilnim praškom in ob koncu še trdo stepeni sneg iz beljakov. Testo namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za pečenje. Pečemo kakšnih 10 minut. Kolač potem zvrnemo na vlažen prtič, odstranimo papir in rulado zvijemo v vlažni prtiček. Sladko smetano stepemo in jo tako pripravimo za nadev. Očiščene jagode zrežemo in dve tretjini količine vmešamo v sladko stepeno smetano, kateri lahko dodamo tudi trdilec (Kremfix). S to maso premažemo ohlajeno rulado in jo zvijemo, vendar pustimo nekaj stepene smetane, s katero premažemo pecivo po zunanji strani. Okrasimo s preostalimi jagodami, lahko tudi z malinami, bananami ali mandarinami.

JAGODE Z MLEKOM

Sestavine:

  • 500 g jagod
  • 3 dcl mleka
  • sladkor po lastnem okusu
Postopek priprave: Jagodam populimo oz. izrežemo peclje. Nato jih zložimo v primerno posodo, potresemo s sladkorjem in prelijemo z hladnim mlekom. Jagode zatem zmečkamo s pripravo za mečkanje krompirja in okusna, osvežilna jed je pripravljena. Jagode lahko na ta način zelo hitro pripravimo, količina zadostuje za 2-3 osebe.

JAGODOVI CMOKI

Sestavine:

  • sveže jagode
  • 50 dag krompirja
  • sol
  • 1 žlica goste smetane
  • ali 3,5 dag masla
  • ali margarine
  • 20 dag moke
  • 1 jajce
Postopek priprave: Krompir skuhamo z olupkom ali brez, še vročega pretlačimo in z vročo zabelo takoj zabelimo, da ostane mehak. Premešamo, osolimo in med ohlajen krompirjev pire zamešamo jajca in moko. Gnetemo samo toliko, da postane testo gladko. Iz testa oblikujemo svaljek ter ga narežemo na rezine. V vsako zavijemo očiščeno jagodo in kuhamo na slabem ognju 10-15 minut. Zabelimo jih s prepraženimi drobtinami in potresemo s sladkorjem.

JAGODOV TIRAMISU

Sestavine:

  • 750 g jagod
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 150 g mascarpone
  • 2 žlici jagodovega
  • likerja ali sirupa
  • 3 beljake
  • žlica sladkorja
  • 150 g sladke smetane
  • 150 g otroških piškotov
  • 9 žlic močne, mrzle
  • ekspres kave
Postopek priprave:   Penasto umešamo mascarpone, sladkor v prahu in liker. Iz beljakov stepemo zelo trd sneg. V sneg vsipamo sladkor in stepamo dalje, da dobimo čvrst sladki sneg. Stepemo sladko smetano. V skutno zmes zamešamo sladki sneg in stepeno sladko smetano.   250 g jagod očistimo in jih kašasto pretlačimo, preostale pa narežemo na četrtine. Dno pravokotnega modela obložimo z otroškimi piškoti, ki jih pokapamo s kavo. Na piškote porazdelimo plast smetanove kreme in plast jagodove kaše, dodamo tudi nekaj narezanih jagod. Plasti ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Na vrh naložimo jagode. Sladico postavimo za pet ur v hladilnik, da se okusi prepojijo.

ZAMRZNJENE JAGODE

Sestavine:

  • 1 kg jagod
  • 200 g sladkorja
Postopek priprave: Večje jagode narežemo, manjše pa pustimo cele in jih zložimo v primerne posode (npr. očiščene plastične banjice za margarino ali sladoled). Potresemo jih s sladkorjem ter globoko zamrznemo.   Tako pripravljene jagode lahko uživamo same s sladko smetano, prav pa pridejo tudi za jagodni shake, peno, rulado, torto, princeskino kupo…

JAGODNA JUHA

Sestavine:

  • 500 g jagod
  • 1 navaden jogurt
  • sok
  • 1 pomaranče
  • 1 kivi
  • 1 velika žlica medu
Postopek priprave: Očiščene jagode in vse ostale sestavine damo v mikser ter zmešamo. Jagodna juha je najboljša, če je ohlajena.