Sladke in zdrave jagode | Obiščite nasad | Recepti | Gojenje | Cenik | Kontakt
     
 
SLADKE IN ZDRAVE JAGODE
 

1. Zakaj so jagode tako okusne?
2. Ali jagod res ni potrebno prati?

3. Jagode velikanke

 
 
1. ZAKAJ SO JAGODE TAKO OKUSNE?
 

Naše jagode rastejo na prostem. To pomeni, da rastejo nekoliko počasneje, a okus se v tem času razvije do popolnosti. BOLJ POČASI ZORIJO, BOLJ SO SLADKE.

 
Obiranje med svitanjem Pričetek obiranja
je že pred svitanjem
 

Transport od njive do prodajnega mesta je omejen na 400 m, obenem vse zjutraj nabrane jagode do večera prodamo. Zato si lahko privoščimo, da v nasadu oberemo le jagode, ki so popolnoma zrele in imajo maksimalno razvit okus.

 

V času rasti jagode optimalno oskrbujemo s hranili, ki jih potrebujejo za uravnoteženo rast. Ustrezna, okolju prijazna hranila ter dobra oskrba s kvalitetno vodo poskrbijo za plodove vrhunske notranje in zunanje kvalitete. Naš slogan „Okusite razliko“ tako najbolje pride do izraza.

 
Mmmm Plodovi so
aromatični in okusni
 

Najpomembneje je, da jagode vzgajamo z ljubeznijo. Dobre misli in pozitivna energija vseh zaposlenih v nasadu poskrbijo, da so jagode srečne in nasmejane. To nam vračajo s plodovi, ki vam polepšajo dan in zarišejo nasmešek na obrazu.

 
2. ALI JAGOD RES NI POTREBNO PRATI?

Jagode pridelujemo na naravi prijazen način in na njih ni ostankov fitofarmacevtskih sredstev, saj bolezni večinoma preprečimo z drugimi ukrepi. Tehnologija pridelovanja je usmerjena v jagode, ki so vrhunske notranje in
zunanje kakovosti.

 • Kakovostne sadike
  Sadimo sorte Elsanta, Asia, Lia, Clery in Irma, ki jih pripeljemo izključno iz Nizozemske in Italije.
  Vrhunske A+ sadike zagotavljajo manj bolezni in visok pridelek.
   
  Jagode zorijo Nasad jagod z
  dozorelimi plodovi
   
 • Maksimalna skrb za jagode
  Nasad neprestano opazujemo in ga s pravočasnimi ukrepi ohranjamo v vrhunskem stanju. V primeru velike vročine nasad hladimo z vodo, v primeru hladnega vremena pa ga pokrivamo z lutrasilom.

 • Ročno delo
  Iz nasada redno odstranjujemo vse stare ali obolele dele rastlin in na ta način preprečujemo pojav bolezni.

 • Pravočasno in strokovno gnojenje
  Na podlagi analize tal ugotovimo, kaj jagode potrebujejo in jim to v pravem času tudi nudimo. Nikoli ne gnojimo na pamet, temveč z ustreznimi vrhunskimi, okolju prijaznimi gnojili podjetja Jurana skrbimo za dobro kondicijo nasada.
   
  Tenziometer Kontrola vlage
  s tenziometrom
   
 • Primerna oskrba s kvalitetno vodo
  Vode je lahko hitro premalo ali preveč, obe skrajnosti pa sta vzrok za različne bolezni. Primerno oskrbo z vodo vsakodnevno nadziramo ročno in z tenziometri podjetja Zeleni hit. Še večjo pozornost namenjamo kvaliteti vode, saj za zalivanje uporabljamo živo vodo, ki jo jagode ljubijo.


Nasad redno opazujemo in s fitofarmacevtskimi sredstvi ukrepamo le, ko je presežen prag kritičnosti in bolezni ni mogoče zaustaviti na kakšen drug način.

 
Zaščitna folija in slama Folija in slama
za zaščito jagod
 

Jagod ni potrebno prati tudi zato, ker so čiste. To dosežemo s kombinirano uporabo črne folije in slame, ki preprečujeta, da bi jagode prišle v stik z zemljo.

Pranje jagod odsvetujemo, ker ob tem izgubijo del arome in okusa.

   
 
3. JAGODE VELIKANKE
 

Nekatere jagode so prave mega jagode, saj so velike za celo stisnjeno pest odraslega človeka. Tole je nekaj fotografije teh jagod velikank, ki so dozorele sredi junija 2006, v primerjavi z običajno jagodo, velikosti približno 3 cm.

 
Velikanska jagoda   Giga jagoda